Dior Cruise Collectie 2012

Cruise collecties ontstonden toen rijke Amerikaanse vrouwen tijdens de wintermaanden naar het Zuiden trokken om de koude te overbruggen aan een zwembad of op het dek van een cruise. Deze preppy dames waren buiten het seizoen op zoek naar zomerkledij. De mode-industrie zag een gat in de markt en speelde hier gretig op in met draagbare ‘tussencollecties’. Vandaag speelt ook de opwarming van de aarde en globalisering tout court mee: Westerse ontwerpers hebben Aziatische, of Oost-Europese klanten die het jaar rond in een ander klimaat leven.

Deze tussencollecties worden niet met veel show verkocht zoals de voorjaars- en najaarscollecties. Handelaars kunnen ze rechtstreeks aankopen in showrooms. Belangrijkste voordeel is dat merken een meerverkoop van zomerspullen genereren nog voor de eerste zomerzon doorschemert. Daarnaast is het een manier voor ontwerpers om last minute in te spelen op trends die ze zelf ‘gemist’ hebben in hun hoofdcollectie. Maar er is een belangrijke keerzijde. De druk wordt torenhoog bij ontwerpers en dit vertaalt zich soms in een verminderde creativiteit.

Voorlopig staan resort collecties vooral voor zomerkledij in de winter, maar wat met winterkledij in de zomer? Sommige modehuizen werken nu aan “pre-fall” collecties om ook daaraan tegemoet te komen. Nadeel? Binnenkort zitten we mogelijk met vier modeweken per jaar in de plaats van twee.

Bronnen:

ps: Ik heb geen informatie gevonden over het jaartal waarin de eerste cruise/resort collectie ontstond. Het oudste artikel dat ik tegen kwam dateert van 1988 (The Observer-Reporter). Ik vermoed dat de opkomst van betaalbare vliegvakanties in de jaren ’70 het startpunt kan betekenen. Wie het juiste antwoord kent… laat ’t weten!