rugzak7

De rugzak is terug. En niet meer in z’n klassieke Jansport of Eastpak gedaante (Al heb ik er zelf nog eentje die ik maar al te graag draag :)). Zowel mannen als vrouwen grijpen massaal naar rugzakken van Herschel en Fjällräven en designers zoals Alexander Wang en Stella McCartney springen mee op de kar met luxe-edities binnen hun collecties. Ik denk dat de bike trend deze revival in gang trapte, want fietsers in de stad schreeuwen om ‘handsfree’ mode items.

Dierenhuid op je rug

Aanvankelijk gebruikten enkel jagers een rugzak. Zij maakten zakken van dierenhuiden om er speren en geschoten prooien in op te bergen. Spijtig genoeg kon ik geen foto terugvinden van een Flintstone met een prehistorische rugzak, anders had ie hier zeker tussen gestaan.

Heel wat bronnen wijzen Dick Kelty aan als uitvinder van de moderne rugzak. Hij was een Amerikaanse outdoor man die graag ging hiken in Sierra Nevada. Hij gebruikte een packboard – een houten of metalen frame met stof overtrokken en schouderbanden – om materiaal aan vast te maken.

tot op vandaag..
Voorbeeld van een packboard – hierop inspireerde Kelty zich op een rugzak te ontwikkelen // Een Kelty rugzak zoals je die vandaag nog steeds kunt kopen.

Begin jaren ’50 besefte Kelty dat het ook makkelijker en vooral pakken lichter kon. Dus hij verving het houten frame in zijn militaire packboard door licht aluminium en overtrok alles met nylon. Bovendien verplaatste hij een deel van het gewicht naar de heupen met gewatteerde heupstraps. De eerste moderne rugzak was dus een trekkersrugzak

Rugzak1Eind jaren ’60 volgde JanSport met rugzakken voor dagelijks gebruik. En zo sijpelde de rugzak binnen in de middelbare scholen. In de seventies nam de hiking trend toe wat op zijn beurt voor het verdere verspreiden van de rugzak zorgde. Ondertussen kunnen we ons geen school of trekvakantie zonder rugzak meer voorstellen.

Tot enkele jaren geleden was het probleem dat de rugzak nooit als mode-item of luxegoed gezien werd. Maar nu ook de modewereld de rugzak omarmt, kent de rugzak een echte boost. Zowel de trouwe fans als modeliefhebbers zijn overtuigd van zijn aantrekkingskracht.

Vandaag bekeren zelfs topdesigners zich tot de rugzak. Alexander Wang, Marni, Stella McCartney of Raf Simons voor Eastpak … Keuze genoeg. En zo kan Eastpak toch nog ;)

Waarom is de backpack back?

We zien de rugzak vandaag meer en meer omdat deze perfect aansluit bij enkele andere trends:

  • Fietsers: Heel wat stadsmensen kiezen vandaag voor (plooi)fietsen. Rugzak om je schouder en huppakee…
  • Sporttrend: We zien steeds meer sportkleding op de catwalk, New Balance sneakers op elke hoek van de straat,…
  • Mode die knipoogt naar ons onderwijs-systeem. Deze laatste trend vraagt een beetje extra uitleg.

Volgens de antroploog Grant McCracken staat onderwijs en scholingsgraad vandaag centraal in onze maatschappij. We associëren de rugzak met middelbaar en hoger onderwijs.

De eerdere ‘geek trend‘, de terugkeer van kraagjes, … sluiten hierbij aan. Opnieuw het levende bewijs dat mode een weerspiegeling is van een cultuur. Levengslang studeren… oftewel Lang Leve… de rugzak!

Lees ook: Waarin zit de kracht van canvas bags? en Vanwaar komt de Nike Air Max?

Bronnen: Business of FashionBustle Slate.