(c) Pinterest

Het samenkomen van taal en mode maakt mij gelukkig. Zo ook de herkomst van het woord ‘catwalk‘. De benaming verwijst niet naar de catfights die volgens vele mythes backstage plaatsvinden. De term vloeit wel voort uit de wijze waarop een kat zich voortbeweegt. Op diezelfde manier zetten modellen op smalle runways hun beste beentje voor.

In het Online Etymology Dictionary staat het volgende:

catwalk (n.) 1885, “long, narrow footway,” from cat (n.) + walk (n.); in reference to such narrowness of passage one has to cross carefully, as a cat walks. Originally of ships and theatrical back-stages. Application to fashion show runways is by 1942.

Op een catwalk plaatsen modellen doelgericht de ene voet voor de andere, waardoor ze met de gratie van een kat bewegen. Zoals de definitie aangeeft, verwees het woord aanvankelijk naar smalle backstage gangen in theaters of schepen. Hetzelfde gold voor paden naast het wegdek op een brug, bovenop een railvoertuig, …

Vanaf mid 20e eeuw is het woord ‘catwalk’ gangbaar binnen de mode-industrie. Catwalk shows werden belangrijk rond de wissel van de 19e naar de 20ste eeuw. Daarvoor bestonden er toonmomenten, maar deze waren minder groot van opzet (bv. maar vijf modellen) en fotografen waren niet toegelaten. Vanaf de jaren ’30 nodigden ontwerpers de elite uit op hun shows en modeshows ontsponnen zich tot massa-events. (sommige ontwerpers kiezen daarom nu opnieuw voor een persoonlijke aanpak).

Catwalk-PosterModeshows worden er alleszins niet gemakkelijker op voor modellen. De typerende “kattentred” is een uitdaging met schoenen die de laatste decennia steeds opzichtiger worden. Vaak krijgen meisjes pumps toegewezen die een maat te klein zijn (in dat geval geldt de regel wie mooi wil zijn, moet lijden). Andere meisjes krijgen een paar toegestopt dat te groot is: in dat geval biedt opgepropt wc-papier in de neus van de pumps soelaas…  Dan rest de modellen enkel één opgave: de gladde catwalk zonder valpartijen afleggen… hiervoor is er de all-round gaffa-tape op de schoenzolen om grip te krijgen op de catwalk…. bonne chance! (Je zou voor minder kattig worden;))

Bronnen