rene_lacoste
René Lacoste (c) Lacoste

Nu Wimbledon afgelopen is, kan een post over de polo shirt – de tennistenue bij uitstek – niet ontbreken. De polo zoals we die vandaag kennen, heeft verre roots in de sport polo, maar Fransman en tenniskampioen René Lacoste (1904 – †1996) is de ware uitvinder van het ontwerp.

De roots van de sport polo liggen in India.
 Eind 19e eeuw brachten Britse officieren deze vorm van “paardenhockey” mee naar Europa. Indische polospelers droegen katoenen shirts met lange mouwen waarbij de kraag vast zat met een knoopje, zodat deze niet ging vliegen tijdens het galopperen.

Tennisspelers daarentegen droegen traditioneel lange witte shirts met opgestroopte mouwen (een toenmalige trend). Fransman René Lacoste, zelf winnaar van zeven Grand Slam titels, vond dat het makkelijker kon. In de jaren ’20 ontwierp hij, geïnspireerd door de katoenen polo shirts, een witte shirt met korte mouwen en een kraagje met knoopjes in los piqué katoen.

Dit ontwerp van Lacoste had enkele belangrijke voordelen. Het piqué katoen is een zeer ademende stof, tot op vandaag een kenmerk van de polo. Bovendien kon je de kraag ook recht zetten om de nek te beschermen tegen de zon. Daarnaast tekende Lacoste het achterpand van de polo iets langer dan de voorkant – de zogenaamde “tennis tail” – om te voorkomen dat de shirt uit de broek floept tijdens het sporten.

In 1926 droeg René Lacoste de polo shirt voor het eerst op de US Open en in 1927 plaatste hij een krokodil-embleem op de shirt. De Amerikaanse pers doopte hem eerder “The Crocodile“, een roepnaam die hij omarmde. In 1933 richtte hij het kledingbedrijf Lacoste op. Vanaf de jaren ’50 en ‘60 kende de polo wereldwijd extreme populariteit, zowel op het tennisveld, golfveld als in het straatbeeld. Tot op vandaag is de polo voor de ene een symbool van casual wear, volgens de andere op en top preppy (althans met de kraag naar boven).

Bronnen