Denk aan een picknick en meteen komt er een rood-wit geblokt laken tevoorschijn. Of in modetermen: een gingham motief. Deze lente en zomer is er geen ontkomen aan de picknickruitjes- en truitjes. Zowel Michael KorsDiane Von Furstenberg als Oscar de la Renta stuurden modellen in gingham-motief de catwalk op. Hoogtijd om deze klassieker opnieuw tot de bovenste plank van je kleerkast te promoveren.

Ging-wat stijl?

Gingham is een gestreept of geruit patroon. Je kent het van picknick uitjes, servetten bij de Italiaan of het kleedje van Dorothy in The Wizard of Oz. Gingham kledingstukken predikten aanvankelijk vaak een vleugje onschuld. Het stond synoniem voor kuise prairie meisjes. Tot seksbom Brigitte Bardot besloot een pastelroze gingham jurk aan te trekken voor haar tweede huwelijk in ’59. Zo kondigde Bardot op eigen houtje de gingham trend aan in la douce France.

wizard of oz, brigitte bardot en (c) By George
The Wizard of Oz, Trouwjurk Brigitte Bardot en gingham shoot (c) Paul Bliss

Tegelijkertijd adopteerden Britse jongeren uit de mod-scene de zwart-witte ruiten vanaf de jaren ’60. Ze zweerden bij gingham polo’s en hemden van Fred Perry en Ben Sherman. En met de retro revival die nu al bijna een decennium de kop opsteekt, is een gingham trend anno 2015 onvermijdelijk.

Laat het duidelijk zijn: gingham is tegenwoordig een “allround” stof: van ‘preppy‘ Tommy Hilfiger hemdjes tot high fashion gingham rokken. Je hebt enkel nog de kleur en grootte van de ruiten te kiezen en off you go. Geen zorgen, je zal er niet uitzien als prairie-vrouwtje :-)

Gingham claimen

Het woord gingham zou trouwens van het Maleisische ‘genggang’ komen, wat ‘gestreept‘ betekent. De oorspronkelijke stof was gestreept en kwam vanuit Zuidoost-Azië naar Europa. Weverijen uit Manchester vormden het om tot een ruitjespatroon. 

In tegenstelling tot andere stoffen heeft gingham geen goede of slechte kant als het op kleur aankomt. Daarnaast is authentieke katoenen gingham heel goedkoop (Say what! En Bardot durft daar zomaar in trouwen). Z’n prijs verklaart meteen de voorliefde voor gingham in schooluniformen wereldwijd.

Onze Noorderburen noemen het motief trouwens ‘Brabants Bont‘ de Fransen doopten het ‘Vichy‘. Kortom, kan je ‘gingham’ niet onthouden, noem je het gewoon lekker chique ‘Vichy’.

Foto links (c) Michael Kors SS15