Jcrew Boatneck
Jcrew Boatneck

De boothals kwam aanvankelijk enkel voor in combinatie met donkerblauwe horizontale strepen. De herkomst van deze navy blauwe gestreepte shirts ligt dan ook in de Franse zeevaart. De boothals, of “bateau neck“, is een ovale halslijn die de curve van het sleutelbeen volgt en waarbij de naden in een punt op de schouders bij elkaar komen.

Volgens de overlevering zou de wijde hals ervoor zorgen dat zeemannen de bloes snel konden uittrekken als ze dreigden overboord te vallen.

De klassieke blauw-wit gestreepte shirt – de Breton Stripe – geraakte op grote schaal verspreid nadat op 27 maart 1858 de Act of France deze gestreepte shirt met driekwart mouwen en boothals installeerde als uniform voor alle Franse zeemannen. Enkele bronnen beweren dat de strepen ervoor zorgden dat matrozen snel te spotten waren tussen de golven. Al stel ik me daar toch vragen bij: waarom zou in dat geval de boothals nog nodig zijn, dan kan je de shirt beter aanhouden als je in het water springt…

Na een bezoek aan de Franse kust introduceerde Coco Chanel de maritieme stijl met boothals op de catwalk in 1917. Zo zette “nautical clothing” voet aan wal binnen de mode-industrie. De stijl was voornamelijk weggelegd voor de bourgeoisie. Tot op vandaag associëren we deze kledingstijl met rijke kustbewoners. Denk Franse rivièra of Knokke.  In de jaren 1950 en 1960 werd de authentieke navy shirt met boothals opnieuw populair in alternatieve middens. Tot op heden komt de trend geregeld aanspoelen, waaronder deze zomer.

De boothals zelf vinden we ondertussen terug in de meest uiteenlopende kledingstukken; van t-shirts over sweaters tot elegante cocktailjurken.

Kledingtips

Een boothals verbreedt de schouders en is daarom perfect als je kleine borsten of smalle schouders hebt. Het zal je buste en schouders optisch verbreden. Dat betekent tegelijkertijd dat je een boothals beter vermijdt als je een zware boezem hebt, gezien je zo een groot vlak creëert. Als je toch graag een boothals wilt dragen, breek de bloes dan met een lange ketting.

Een boothals is de perfecte snit als je brede heupen hebt. Doordat deze halslijn de schouders verbreedt, brengt ze het evenwicht terug tussen je heupen en schouders waardoor je optisch een zandloperfiguur creëert. De ideale camouflagetechniek!

Bronnen

Like Modemythes Facebookpagina