JimmyKets_Driekleur
Foto (c) Jimmy Kets

De WK-gekte is officieel losgebarsten. En willen of niet: Kledingmerken slaan ons om de oren met tricolore-collecties. Nu maar hopen voor de Rode Duivels én alle happige marketeers dat onze nationale ploeg het ver schopt in Brazilië. Maar wat is los van “Gooooo Rode Duivels!” de betekenis van onze Belgische driekleur? Ik zocht het uit.

Beetje historiek

De kleuren van de Belgische vlag vloeien voort uit het wapenschild van het voormalige hertogdom Brabant. Brabant leidde de strijd tegen de Oostenrijkers, lag centraal en was het belangrijkste gewest eind 18e eeuw, daarom was dit een logische keuze. Het Brabants wapenschild stelde een leeuw van goud (geel) voor op een zwarte achtergrond met rode klauwen en tong.

In 1790 gebruikten de opstandige Zuidelijke Nederlanden voor het eerst een driekleur in rood-geel-zwart, maar dan horizontaal. (positie van de kleuren wisselde in het begin soms). Later zijn naar analogie van de revolutionaire Franse driekleur de banen verticaal gezet. Waarom we nu de volgorde zwart-geel-rood aanhouden is onduidelijk. Artikel 193 van de Grondwet luidt trouwens: “De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart“, een omgekeerde volgorde dan we momenteel aanhouden. Geraak daar maar eens aan uit… :) 

Tricolore mode

Interessanter dan onze vlaggenhistoriek is de kleurenpsychologie achter onze nationale driekleur.

Stromae en Blair in Gossip Girl :)
Stromae // Blair in Gossip Girl.
Binnen de kleurenpsychologie dragen zwart, geel en rood de volgende eigenschappen:
  • Zwart = Meest zakelijke kleur. Ernstig, afstandelijk, leidinggevend, dramatisch, klassevol.
  • Geel = Meest optimistische kleur. Licht (minder ernstig), stralend, positief, …
  • Rood = Passie (liefde), actie, durf, tikkeltje agressief (vroeger niet voor niets de kleur van revoluties)
Als je tricolore de deur wilt (of durft) uitstappen is het aan jou om in te schatten in welke context je je begeeft en wat je wilt overbrengen. Ben je puur aan het supporteren? Dan zou ik geel en rood laten overwegen: opvallende ‘in your face’ kleuren. Ben je een zakenvrouw/man en wil je subtiel supporteren is een zwarte outfit  met rode en gele toets iets meer aangewezenO ja, in een zakelijke context drie kleuren combineren in een outfit is eigenlijk altijd ééntje teveel (sorry Blair en Stromae ;) Volgens de regels van de kunst kies je best voor één basiskleur en subtiele accentenkleuren. Maar dat is allemaal slechts theorie. Stromae heeft natuurlijk lak aan zakelijke contexten… In dat geval rest mij enkel nog: Alors on danse en dat de beste moge winnen.

Lees ook: Hoe zagen de eerste voetbalshirts eruit?Wat is de kleurenpsychologie van geel? en Vanwaar komt de kleur koningsblauw?