De eerste keer dat ik Teva’s ‘gracieus’ in mijn Instagram-feed zag verschijnen, dacht ik nog: dit is gegarandeerd zo’n gewiekste commerciële deal die Mrs. Blogger verplicht moet integreren om meer freebies te krijgen. Maar hoe meer ik rondklik- en kijk hoe meer deze ooit nog met Crocs te vergelijken ‘fugly’ schoen z’n weg lijkt te vinden naar de voet van iedere modeminnaar. Reality check: ik loop achter op een massatrend.

De Teva, Hebreeuws voor ‘natuur’ en in de jaren ’80 in ’t leven geroepen als outdoor sandaal die je niet kwijtgeraakt onder water (denk aan wegdrijvende slippers tijdens een kajak tocht). Ook wel het favoriete paar velcro sandalen van iedere geschiedenis leerkracht op reis in Rome en momenteel ook van ’s werelds best geklede trendsetters. Waarom neigen we na de Birkenstock nog steeds naar de ugly betties onder de zomerschoenen?

Eerst en vooral is de Tevatrend mogelijk een uitloper van de normcore stijl waarin we allemaal zo doorsnee mogelijk gekleed willen gaan (anti-fashion die in de mode komt, geraak er maar aan uit). Zo scoren Teva’s uit de jaren ’90 plots weer en doen ze hun intrede als gegeerde ‘daddy shoe’ naast de ‘mommy jeans’ die we eerder omarmden.

Teva’s hebben altijd al sterke reacties uitgelokt. Ze zijn functioneel maar afzichtelijk (een beetje zoals de Smart onder de auto’s :-)). Daarom verklaren sommige modemedia zoals Jezebel de trend als pure ironie – een vorm van ironie die we ons ongetwijfeld zullen beklagen over enkele jaren. Tegelijkertijd zijn we volgens Jezebel vooral gebrainwashed door een ijzersterke rebranding van Teva in samenwerking met Opening Ceremony: ze brandden de look van (platform) Teva’s mét sokken op ons netvlies en voor we het goed en wel beseffen, vinden we dit ‘normaal’.

Hoe combineren?

Stel je zit stilaan in de aankoopfase. Dan kan je kiezen voor cleane witte exemplaren (om toch maar duidelijk te stellen dat je ze puur als fashion item kocht, niét om er woeste waters mee te trotseren). De durvers gaan all the way met een opgerolde broek en een paar kousen erin. Waarom niet? Een platform versie is sowieso een goed idee als je een modestatement wil maken.

Ondertussen merk ik dat ik Teva’s begin te overwegen. Misschien met zo’n metallic uitvoering… O jee, voor ik het weet weersta ik niet aan de lokroep en eindig ik zelf als een Mrs. Freebie Blogger. #IDontThinkSo #GoodLuck

Foto’s (c) Teva