hkjhm

De sweater keert al enkele seizoenen terug op de catwalk. Zoals de naam doet vermoeden, laat dit kledingstuk je vooral zweten. Online Etymology Dictionary verwijst voor de oorsprong van de sweater naar roeiers uit de 19e eeuw.

sweater (n.) “woolen vest or jersey, originally worn in rowing,” 1882, from earlier sweaters “clothing worn to produce sweating and reduce weight” (1828).

Blogger Andy Torres
Blogger Andy Torres met haar Kenzo sweater

Een wollen sweater moest roeiers warm houden en tegelijkertijd beschermen tegen regen en wind. Wol is waterafstotend en was bijgevolg het perfecte materiaal om te dragen op zee. Al snel geraakten sweaters ingeburgerd bij atleten uit verschillende disciplines. Sporters zweetten zich te pletter in sweaters vanuit het bijgeloof dat ze ervan zouden afvallen. (bikram yoga avant la lettre) Vandaag weten we dat trainen in wollen kleding vooral dehydratie in de plaats van gewichtsverlies tot gevolg heeft.

Anno 2014 zien we de sweater nog steeds grotendeels in sportieve context, maar tegelijkertijd ook op de catwalk van high fashion merken. Denk bijvoorbeeld aan de ‘tiger sweater’ van het luxemerk Kenzo, een echte verkoophit.

Los van zweten draagt het werkwoord ‘to sweat’ ook de betekenis ‘druk bezig zijn‘. Denk aan ‘zich in het zweet werken‘. Die invulling vinden we binnen de mode-industrie terug in de benaming ‘sweatshops‘. Sweatshops ontlenen hun naam aan het extreem harde zwoegen van textielarbeiders voor een zeer laag loon. Kortom: don’t buy sweatshop sweaters :)

Nog een binnenklopper om mee af te ronden: Een ‘pullover‘ ontleent zijn naam aan de makkelijke manier waarmee je zo’n trui aantrekt, letterlijk ‘pull over’ je hoofd :).

Bronnen:

Lees ook: Wanneer kwam sportkledij voor het eerst in de mode?Vanwaar komt de benaming ‘tank top’ oftewel ‘marcelleke’? en Vanwaar komt de benaming ‘duffelcoat’?