‘The Sartorialist: Closer’, Scott Schuman

Street style is zo’n concept dat verwachtingen schept. Je denkt aan hippe vogels die een duidelijk statement neerzetten met hun kledingkeuzes. Toch is street style een mythische constructie op meerdere niveaus (jawel, we denken hier in lagen ;)). De meeste magazines of modeliefhebbers gebruiken twee invullingen van street style door elkaar:

  • Oorspronkelijke invulling van ‘street style’: Opvallende statements die een duidelijke (anti-)identiteit communiceren. Vb. punk
  • Huidige invulling van ‘street style’: Dagelijkse modieuze outfits in het straatbeeld.

De oorspronkelijke definitie van street style omvat stijlen zoals punk en hiphop. Deze stijlen ontwikkelden op straat en waren anti-establishment. Gaandeweg sijpelden deze stijlen de catwalkshows binnen. Daar ging het anti-establishment en hallo omarming door de vijand… (lap).

Vandaag zien we minder groepsgebonden statement stijlen. Tegenwoordig zien we eerder hyperindividuele outfits die tijdens de modeweken op straat worden gefotografeerd en het label ‘street style’ krijgen. Maar dit is geen street style in die zin dat deze fashionista’s dagelijks zo door de straten flaneren. Ze kleden zich op om gespot te worden. In die zin is deze moderne versie van statement-outfits als ‘street style’ een mythe. (Slechte keuze van katern-titel in magazines, sorry).

Vogue Paris Crew – Paris Fashion Week 2012. Ze dragen allemaal zwart. Maar allemaal knopen ze hun jas niet dicht,…
Vogue Paris Crew – Paris Fashion Week 2012.

Daarnaast gebruiken magazines en modeliefhebbers street style ook om dagdagelijkse outfits te definiëren. Doordat street style tegenwoordig minder duidelijk afgelijnd is dan vroeger – met de punks, mods, preppy stijl,… – zou je vermoeden dat échte street style in de oorspronkelijke zin vandaag een verzinsel is, maar dat is niet zo.

Ook al zien mensen in het straatbeeld er steeds meer hetzelfde uit, de taal van street style is complexer geworden. Iedereen draagt min of meer hetzelfde, maar het zit hem in de kleine verschillen.

Kijk naar de foto hierboven. De vier vrouwen dragen allemaal zwart. Maar tegelijkertijd knopen ze hun jas niet dicht, komt bij drie van de vier vrouwen hun truitje onder hun jas uit en de tweede vrouw van rechts heeft zelfs de mouwen van haar lederen jasje omgedraaid (duidelijk doelbewust). Ze behoren tot dezelfde ‘street style’ kliek. Ze communiceren met dezelfde codes. Anno 2013 manifesteert street style zich in details, niet in grote statements.

Meer nog, de Britse onderzoekster Sophie Woodward stelde vast dat de huidige street style vooral belang hecht aan authentieke stuks (vintage of geleend van de oma, boyfriend of oma’s boyfriend, haha ;) en de manier waarop deze gecombineerd worden.

Naast de manier van combineren is vandaag de herkomst van je kledingstukken cruciaal. Lees: de verheerlijking van vintage en geleende stuks.

Verschillende fast fashion ketens spelen hierop in en verkopen vintage, zowel authentiek als gereproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan de vintage afdeling in Urban Outfitters die zowel authentieke als gereproduceerde vintage stuks aanbiedt.

Kortom, is street style een mythe? Neen, street style bestaat, maar sommige vormen ervan zijn gemythologiseerd. Echte statement street styles vind je vandaag niet meer. Pronkende pauwen zoals je ze tijdens de modeweken kunt spotten, tellen niet. Maar is de consument vandaag bezig met waar zijn of haar kledingstukken vandaag komen? Ja. En zit de communicatie van stijlen in de details en combinaties? Ja. Hoogtijd om onze mythische invulling van het woord street style bij te schaven naar zijn huidige verschijningsvorm. Magazines met street style katernen, u weze gewaarschuwd.

Bronnen

Modemythes Facebookpagina