Vorig jaar hoorde ik op Multi-Mania in Kortrijk de cyborg Neil Harbisson spreken. De hele zaal hing aan z’n lippen en… elektronisch oog. Harbisson hield een onwaarschijnlijk boeiend betoog over zijn leven als cyborgHij heeft een antenne laten inplanten in zijn schedel (sorry voor de wrede mental picture die je nu krijgt). Hij werd kleurenblind geboren, maar dankzij zijn sensor kan hij kleuren horen. En dat heeft onder andere heel wat implicaties op zijn kledingkeuzes.

De Spanjaard Harbisson is een cyborg, een samensmelting van mens en machine. En niet zonder reden. Hij is volledig kleurenblind en ziet daardoor alles in grijs schakeringen. In 2003 startte hij met het ontwikkelen van een elektronisch oog, een sensor die lichtfrequenties van kleuren leest, deze omzet in geluidsgolven en via een chip doorstuurt naar zijn brein. Elk kleur heeft een bepaalde lichtfrequentie die overeenkomt met een geluidsfrequentie. Op die manier ‘hoort’ hij welke kleuren hem omringen. De chip die hem die info doorseint zit fysiek ingepland in zijn hoofd. Het lijkt pure sci-fi, maar het is zo. Sinds 2004 hoort Harbisson bijgevolg non stop een symfonie van kleuren. Hij hoort niet alleen kledingstukken, maar kan ook luisteren naar gezichten, schilderijen, … Voor hem is een grootwarenhuis een ware party.

Hoe dan ook, na een tijd slaagde Harbisson erin om 360 kleuren van elkaar te onderscheiden, net zoals het menselijk oog dat normaal doet. Meer nog, dankzij zijn antenne kan hij ook infrarood en ultraviolet kleuren horen, kleuren die het menselijke oog niet kan waarnemen. Zo hòort hij tegenwoordig of er bewegingsdetectoren zijn in een ruimte. En doordat hij Ultraviolet (UV) hoort kan hij moeiteloos zeggen of het een gevaarlijke dag is om te verbranden of niet…

(c) BBC News
(c) BBC News

 Vroeger kleedde hij zich op een manier die er goed uitzag, nu kleedt hij zich op een manier die goed klinkt.

Die kleursymfonieën beïnvloeden ook zijn kledingkeuzes. Vroeger kleedde hij zich op een manier die er goed uitzag, nu kleedt hij zich zodat zijn outfit goed klinkt. Hij combineert verschillende klanken die hij graag hoort.

Tja, dit mondt vanzelf uit in vreemde stijlgewoontes. Zo draagt hij op een begrafenis het liefst turquoise, paars en oranje. Want dat zijn kleuren die door hun toonsoort ‘B mineur’ erg ingetogen klinken. 

Als ik naar een begrafenis ga, kleed ik me in B mineur. Dat zijn dan turquoise, paars en oranje.

De manier waarop Harbison schoonheid ziet, is trouwens ook veranderd. Iemand kan er heel mooi uitzien, maar verschrikkelijk klinken en omgekeerd. Zo creëert hij tegenwoordig ‘sound portraits‘ van celebrities. Best een grappige gedachte. Daarnaast zou hij moeiteloos een jurk kunnen maken die klinkt als je favoriete nummer 1-hit. Dan kan je via een gestreept patroon de kleuren en noten aflezen. Fantastisch toch?

Als je tien minuten tijd hebt, bekijk dan zeker even zijn TED Talk.

Portret Neil Harbisson links (c) Dan Wilton