Flapper2Catwalkshows voorspelden de stijl en nu The Great Gatsby in de filmzalen speelt is er geen ontkomen aan: de terugkeer van flapperjurken. In de jaren 1920 zetten flappers girls de toon binnen Westerse vrouwenmode. De eerste feministische golf was net achter de rug en flappers eisten zelfzeker de nieuwverworven gelijkheid op tussen man en vrouw.

Flapper girls knipten hun haren in korte bobs, bonden hun borsten in zodat ze een platte (mannelijke) buste kregen en vooral… genoten van roken, drinken, dansen, autorijden en vrijblijvende seks. Deze vrijgezelle vrouwen waren niet vies van een portie provocatie. Om het in enkele alliteraties te gieten, flappers en hun jurken waren frivool, flamboyant en (volgens sommigen weinig) flatterend.

The Great Gatsby brengt ons terug naar deze Roaring Twenties. Denk vooral aan rushes, glitter, pailletten, parelmoer, lange handschoenen, bonten kraagjes,… maar even goed hoedjes, art deco juwelen en veren in het haar. Nu, wat typeert een authentieke flapperjurk?

Flapperjurk: Een wijdvallende, vrij vormeloze en mouwloze hemdjurk. Hij kwam meestal tot de kuit, en de taillelijn zat ter hoogte van de heupen. […] De jurk had elegante stroken en gaf vrouwen meer bewegingsvrijheid tijdens het dansen.

De jurken staan bekend om een verlaagde taille, wat meestal onflatterend overkomt. Een verlaagde taille verkort de benen en verhult een zandloperlichaam. (hou hier rekening mee als je in de zomer flapperjurken aanschaft). Deze mode was een direct gevolg van een nieuwe dansstijl: jazz/charleston. Het korset werd eindelijk achterwege gelaten en de roklengte dramatisch ingekort (tot knielengte) wat vrouwen vrijheid gaf op de dansvloer.

Over de herkomst van het woord ‘flapper’ bestaat er onenigheid. Sommige bronnen beweren dat het refereert aan een jonge vogel die probeert te vliegen door te flapperen met z’n vleugels. Anderen kiezen een minder koosjere uitleg: flapper zou verwijzen naar een ouder woord dat prostituee betekende. Die tweede herkomst zou wijzen op de lichte moraal van flappers.

Met De Grote Depressie in de jaren ’30 verdween de flapperstijl, maar hun blauwdruk bleef. De flappers hadden hardop de vrouwelijke emancipatie verklaard. De nieuwe moderne vrouw was geboren.

HOW TO VIDEO Flapper hair. Zelf heb ik niet het geduld om nauwgezet tutorials te volgen, maar dit is een hele goede DIY-class.

Bronnen

Lees ook

Like Modemythes Facebookpagina