Foto (c) Maarten De Bouw
Foto (c) Maarten De Bouw

Ze schreef columns voor ELLE, bracht een collectie uit bij JBC en binnenkort zal ze personal coachings coördineren in een nieuw sportcentrum. Elodie Ouedraogo laat zich niet zomaar in een vakje duwen. En al zeker niet wanneer het om huidskleur gaat. De sympathieke schone dompelde me onder in haar visie op mode en diversiteit.

Elodie, met jouw figuur zou je gemakkelijk een carrière als model kunnen beginnen. Heb je dat ooit overwogen?
“Neen. Ik doe soms wel fotoshoots voor magazines en ik loop ieder jaar het defilé van De Memorial Van Damme, maar daar stopt het voor mij. Toen ik 15 jaar was hebben ze me eens aangesproken als model, maar daar is niets van gekomen. Ik deed al atletiek en wou echt die kant uit.”

Blanke schoonheidsidealen

Naar welke vrouw keek jij op als tiener?
“Naomi Campbell. Ik vind het ergens triest dat ik meteen haar aanhaal omdat zij een poster child geworden is voor zwarte vrouwen terwijl er zoveel sterke zwarte vrouwen zijn. Maar zij blijft diegene die we allemaal kennen omdat ze de eerste was die toonde dat zwarte vrouwen ook meetelden. Ze was het eerste donkere cover model voor Vogue, dat is iconisch.”

Zocht je als puber bewust donkere rolmodellen?
“Ik vind het logisch dat ik opkeek naar vrouwen die op me leken. Maar toen al bewonderde ik donkere sportvrouwen. Marlene Ottey was toen koningin van de sprint. Ik was amper negen jaar als ik met atletiek begon, maar ik keek naar de manier waarop zij haar haar deed. Ik zag hele mooie blanke vrouwen, maar kon met mijn haar niet doen wat zij deden, kon me niet op dezelfde manier opmaken… dus zocht ik vrouwen die me konden inspireren.”

Haar is blijkbaar erg belangrijk bij donkere vrouwen. Hoe lang werk jij aan je haar?
“Haar is het eerste waarnaar ik kijk als ik een donkere vrouw tegenkom. Hoe Wij hebben kroeshaar dat we bijna allemaal ontkrullen om extentions te plaatsen. Je hebt de Beyoncé’s van deze wereld die ook nog eens blonde extentions nemen. Donkere vrouwen willen vaak Europees haar hebben.”

Wil jij graag Europees haar omdat je dat mooier vindt of omdat dat verwacht wordt binnen het Westerse schoonheidsideaal?
“Vooral omdat het gemakkelijker is. Kroeshaar is heel pijnlijk om te kammen. Je kunt het enkel vlechten of als afro laten staan. Sluik haar is praktisch. Je ziet dat bij alle donkere atletes. Als je veel moet reizen wil je een kapsel dat je maar af en toe moet bijwerken. Je wilt niet elke dag met je afro moeten bezig zijn. Het enige nadeel is dat mijn kappersbezoeken wel wat tijd in beslag nemen…

“Een kappersbezoek duurt een hele dag: Ik neem magazines mee, een laptop, … Je moet er wat voor over hebben. (lacht)”

Je draagt nu al jaren extensions. Hoe vaak moet je deze laten vervangen?
“Toch om de drie maanden, want dat groeit eruit. Bij blanke vrouwen zie je dat niet, maar ons haar begint terug te krullen, dus het is noodzakelijk om ze eruit te halen, want anders krijg je een champignon-effect met kroeshaar bovenaan.”

Heb je het gevoel dat het Westerse schoonheidsideaal de schoonheid van donkere vrouwen verdrukt?
“Absoluut. Ik heb ook extensions. We maken onszelf daar voor een stuk schuldig aan door erin mee te gaan. Ik sport drie keer in de week, dus het is handig om sluik haar te hebben, maar tegelijkertijd vind ik het ook heel mooi. Maar kijk naar de catwalk. Je ziet vaak maar twee zwarte modellen. Zij zijn dan bloedmooi en van de tien blanke modellen zijn er vijf mooi en de rest ‘speciaal’… Dat klopt toch niet?”

Kan je je daarin opwellen?
“Ja, ik vind dat onbegrijpelijk. Het is aan het veranderen, maar ik weet niet of ik de ommekeer nog ga meemaken. Donkere modellen worden nog te vaak gevraagd omdat ze speciaal zijn, niet om hun schoonheid.

“Ik besef dat je als donkere vrouw bovengemiddeld mooi moet zijn om dezelfde kansen te krijgen als sommige blanke vrouwen.”

Als je vraagt noem eens een mooie zwarte vrouw hoor je altijd Naomi Campbell, maar dat is een supermodel. In het Westen doet men niet altijd de moeite om de schoonheid te zien in andere nationaliteiten.”

Mythes over donkere vrouwen

Wat is volgens jou de grootste mythe over een donkere huid? 

Ik krijg regelmatig de vraag “Moeten jullie je ook insmeren tegen de zon?”

Ja natùùrlijk! (lacht) Mensen gaan ervan uit dat je veel beter tegen de zon kunt en dat insmeren niet nodig is, maar dat is niet waar. Donkere mensen kunnen ook verbranden. Ik heb al een aantal keer serieuze zonneallergie gehad, dus ik ben het levende bewijs dat je kan verbranden. Ik word in de zomer trouwens donkerder, dus ook daarop kan ik positief antwoorden.”

Klopt het dat donkere vrouwen mooier staan met prints en felle kleuren?
“Ik denk dat dat zo gegroeid is. Je ziet die Afrikaanse vrouwen met hun gewaden en doeken en ze vinden dat honderd procent normaal. Bij onszelf vinden we dat raar. Ik denk dat blanke vrouwen daar ook heel mooi mee staan, maar dat het gewoonte is. Afrikaanse vrouwen dragen kleuren en blanke vrouwen dragen minimalistic-chic zeker? (lacht)”

Elodie over kleding

Jijzelf trekt alles aan?
“Ik ben een clown op dat gebied, maar ik trek me dat niet aan. Ik probeer alles. Soms vind ik nieuwe dingen geweldig als ik ze koop en denk ik nadien ‘ai’.”

“Met mode moet je je amuseren. Kleren zijn ook maar kleren.”

Wat zit er allemaal in jouw kleerkast?
“Mijn kleerkast is chaos. Ik denk dat het heel eenvoudig moet zijn als je een bepaalde stijl hebt. Het zou voor mij soms minder vermoeiend zijn. Als ik ga shoppen doorkruis ik heel de stad, want er moest maar eens een winkel zijn waar ik iets zou zien…”

Hoe ben je trouwens bij JBC terecht gekomen voor je sweater collectie?
“Ik hou van mode en heb zelf voorgesteld om een collectie te maken. Ik had niet echt het idee dat het iets zou worden, maar uiteindelijk kreeg ik toch een go. Bij elke vergadering en doorpas was ik er. Ik heb me echt geëngageerd en intussen hebben ze zelfs gevraagd of ik een tweede collectie wil maken.”

Je schreef voor ELLE, werkte een tijd bij Woestijnvis, bracht een collectie uit, … Waar kruipt nu het meeste van je tijd in?
“Nu ben ik bezig met de opstart van een nieuw sport- en revalidatiecentrum in Leuven. Ik coördineer de personal trainings. Zowel professionals als sportliefhebbers zullen er terecht kunnen. Dit najaar openen we de deuren.”

Nog één vraag: Welke raad zou jij graag meegeven aan jonge donkere meisjes?
“Vooral jezelf blijven, want dat is de basis. Al de rest is van voorbijgaande aard. Het is heel gemakkelijk om ergens in mee te gaan en je anders voor te doen dan je bent om aanvaard te worden, dat is niet nodig. Ik heb trouwens het gevoel dat wanneer je afgestudeerd bent alles opnieuw begint. Dan maakt het niet uit of je heel populair was of net niet.”

elodie_daphne_modemythes

Lees ook: Waarom zien we geen afro kapsels op de catwalk?Waarom is black enkel beautiful in de zomer?Is de modewereld nog steeds zwart-wit? en Waarom is modellenwerk zoals topsport?