Trends zoals de culotte – een brede broek met kuitlengte – zie ik graag komen. Makkelijk en stijlvol. Enige probleem: wie komt daar in godsnaam mee weg? En als je ‘m aandurft, hoe combineer je deze boyish XL-bermuda dan?

Misschien ben ik een van de weinigen die als kind niets liever droeg dan tennisrokjes, ook al kon ik amper een backhand van een forehand onderscheiden. Zo’n tennis’rokje’ ziet er gracieus uit, maar je kan er wel zonder gêne mee in kleermakerszit gaan zitten. Just how I like it! De culotte – letterlijk vertaald als ‘broekrok’ – heeft hetzelfde voordeel. Culottes hebben een mid-kuit lengte en doorgaans brede pijpen (anders zouden het gewoon leggings zijn :-) Als je ze breed genoeg koopt, lijkt het net alsof je een rok aan hebt als je stilstaat.

Culottes voor vrouwen doken voor het eerst op in de jaren ’30. Toen waren ze vooral functioneel: geëmancipeerde vrouwen gingen fietsen, paardrijden (geen amazonezit meer, yay), … en dat vroeg om aangepaste kleding. Broeken waren toen nog véél te vooruitstrevend voor vrouwen (ben je gek!), zelfs de is-het-een-broek-of-rok culotte was een feministisch statement. Meer nog, legendarische ontwerpster Elsa Schiaparelli ontketende een mediastorm toen ze met culottes op straat kwam in 1931.

In de jaren ’60 wordt de culotte een echt fashion item, tot afgrijzen van veel mannen. Geen wonder dat blogster Leandra Medine van The Man Repeller anno 2015 fan van het eerste uur is! Maar goed, eerlijk is eerlijk, je komt er niet zomaar mee weg.

Maar… culottes zijn toch onderbroeken?

Vandaag betekent het Franse ‘culotte’ naast kniebroek ook onderbroek. Logisch, want het woord achterwerk (‘cul’, excusez-moi) zit erin vervat. Wat is dan de link met deze kniebroek?

Vroeger waren onderbroeken letterlijk onder’broeken’. Tot aan het begin van de 14e eeuw, waren culottes enkel weggelegd als onderkleding voor mannen. Nadien schaften ook vrouwen ze aan.

Ten tijde van de Franse Revolutie droeg de Franse adel niets liever dan kniebroeken – of culottes – met daaronder kousen die ze met een gesp vastzette. Het werkvolk droeg lange broeken die uiteraard veel praktischer waren. Het werkvolk – oftewel de  “sansculottes” – verenigden zich en zo werden de sansculottes een stuk bekender dan de culottes zelf.

Culottes combineren

Sommigen willen er volgens mij niet aan dénken om een culotte in huis te halen, maar voor alle anderen enkele opties om de ‘divided skirt’ te combineren:

  • Schoenen: Ik krijg het zelf op m’n zenuwen van tips zoals “draag het met een hakje voor een vrouwelijke touch”. En toch :-) door z’n mid-lengte verkort de culotte je benen, dus voor de meeste vrouwen is een schoen met hak effectief flatterender. Zij die zich hier niets van aan trekken: een sneaker combinatie is fantastisch stoer en elegant. (zie foto in de carrousel hierboven)
  • Donkere kleur: Een donkere kleur onderaan verslankt je benen, wat vaak meegenomen is.
  • Getailleerde of aansluitende top om je lichaam in balans te brengen. De culotte benadrukt meestal je figuur niet, dus daarom speel je best de troeven van je bovenlichaam uit.
  • Hoge taille of cropped top (weer iets wat maar weinigen dragen, maarbon): Doordat de culotte je benen middendoor snijdt, kan je best een exemplaar dragen met een hoge taille. Een accent in de taille verlengt je benen. Een culotte met lage taille zou je benen dubbel inkorten.
  • Bovenstuk in dezelfde kleur: Een monochrome outfit maakt je altijd langer en slanker, en dat langer ogen is handig omdat de culotte spontaan het tegenovergestelde doet :-)

Hoe dan ook, je moet ervoor zijn. Maar puur door z’n feministisch statement, heeft de culotte al een serieuze aantrekkingskracht. Bovendien is het een perfect stuk om voorzichtig de lente in te zetten met blote enkels.

Lees ook: Vanaf wanneer droegen vrouwen de broek? en Welke broek moet je dragen?