Victoria's Secret Show
(c) Victoria’s Secret Fashion Show 2012-2013

Even een lans breken voor modellen wereldwijd. Modellen zijn niet hetzelfde als missen of babes. Vraag niet aan een Belgisch model of ze Miss België X of Y kent “uit het wereldje”… want – guess what – dat doet ze niet. Tenzij ze toevallig buurmeisjes waren. Ha! Hebben die twee girls next door even carrière gemaakt… ;)

Modellen voelen zich doorgaans beledigd als je ze vergelijkt met missen. Missverkiezingen zijn vleeskeuringen, het lichaam van de vrouw staat centraal. Hetzelfde geldt voor babes. High fashion modellen daarentegen worden minder sexy en meer afstandelijk voorgesteld. De kleding staat centraal.

Hoe dan ook, het verschil zit ‘m in de borstomvang. 

High fashion models zijn ultraslanke modellen die meelopen op de catwalks in New York, Parijs, Londen, Milaan…  Ze hebben kleine borsten, smalle heupen en – extra cadeautje van moeder natuur – desondanks een zandloperfiguur. Babes of missen hebben doorgaans geen contract bij een modellenagentschap. (Anders waren ze wel model geworden) Zij worden eerder als ‘sexy’ gecategoriseerd. Meestal hebben babes en missen grotere borsten, maar wel smalle heupen. Gevolg: frustratie bij de gemiddelde vrouw die meestal kleine borsten en brede heupen heeft of grote borsten en brede heupen. Probleem: geen castings noch missverkiezingen in het vooruitzicht. En dan heb ik die ideale 1m78 nog even door de vingers gezien.

Voor de volledigheid: binnen de modellenwereld heb je naast de topmodellen ook andere categorieën. Hieronder vallen de vrouwen die net niet voldoen aan de eisen van high fashion modellen. Ze zijn juist te klein ‘people’, te rond ‘plus model’ of te oud ‘classic’.

Maar! Gelukkig heeft hokjesdenken zijn grenzen… Ik vermoed dat zowel mannen, vrouwen, missen en modellen wereldwijd gelukkig worden van de Victoria’s Secret Show omdat dit defilé de modellen versus babes barrière overstijgt.

De Victoria’s Secret Angels – waaronder Adriana Lima, Doutzen Kroes en Karlie Kloss – bevinden zich in de context van Victria’s Secret défilés halfweg tussen een high fashion model en babe in.

Victoria’s Secret Angels worden voorgesteld als babe, maar de kleding die ze showen is ook belangrijk. Het zijn topmodellen, maar tegelijkertijd is het een vleeskeuring. Voor elk wat wils…

Lang verhaal kort: Modellen zijn geen babes. Modellen zijn geen missen. Vraag dus liever aan een model, babe of miss of ze al ooit een van de Victoria’s Secret Angels tegen kwam “in het wereldje”. Dat kan enkel als compliment onthaald worden én je stoot niemand voor de borst. En laat die borst nu net cruciaal zijn…

Lees ook: Welke irrelevante vragen stellen modellenagentschapen bij een kennismaking?